Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Басманният съд на Москва в сряда изпрати Алексей Бесонов,

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Басманният съд на Москва в сряда изпрати Алексей Бесонов,
Коментари Харесай

Бившият топ мениджър на Лукойл е арестуван във връзка с манипулиране на курса на рублата

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Басманният съд на Москва в сряда изпрати Алексей Бесонов, някогашен началник на отдела за търговски и финансови интервенции на хазната на Лукойл, под домакински арест.
Според ТАСС Бесонов е арестуван като обвинен по делото за нелегално потребление на вътрешна информация на съветския валутен пазар, написа finanz.ru.

Манипулативните транзакции, които са в основата на обвиняването, бяха разкрити от Централната банка на Руската федерация през 2018 година
Както откри регулаторът, Лукойл продаваше валута „ на изкуствено ниски цени “ и стана участник в „ схемата за нелегално обогатяване “.
Вътрешни покупко-продажби са осъществявани неведнъж през декември 2015 година при търговия с двойки долар-рубла с калкулации „ на следващия ден “ и „ през днешния ден “. Те бяха извършени от Кирил Александрович Семешкин, който действаше в полза на капиталова компания - нерезидент на Ronin Europe Ltd.

Семешкин имаше достъп до информация за параметрите на продажбата на валута от Лукойл, в това число цената, размера и времето на поръчките, появяващи се в системата за търговия.
С тези данни, съгласно Централната банка, те са били предоставени от Бесонов, който е подал нареждания в обслужващата банка и е имал опция по своя преценка да дефинира цената, размера и реда на осъществяване на поръчката. Купувайки валутата на Лукойл по подценени курсове, Семешкин и Ронин Европа се обогатяват със 146 милиона рубли, като в същото време оказват „ краткосрочно, само че доста влияние върху пазарните котировки на валутни принадлежности “, твърди Централната банка на Руската федерация.

Съдът изпрати и Семешкин под домакински арест. Ронин Европа съобщи, че в никакъв случай не е бил чиновник на компанията или нейните свързани структури.
Бесонов е упрекнат по член 2 на член 185 от Наказателния кодекс на Руската федерация (умишлено потребление на вътрешна информация посредством нелегално предаване на друго лице), а Семешкин е упрекнат по част 1 от същия член (умишлено потребление на вътрешна информация за преместване външни транзакции с финансови инструменти). 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР